Senin, 17 Mei 2010
Manfaat Bawang Putih Bagi Kesehatan
Bawang putih atau nama sainsnya allium sativum sudah amat terkenal di dapur rumahtangga dan tanaman ini bukan sahaja berguna untuk menyedapkan makanan sahaja bahkan kini telah menjadi tumpuan harapan para penderita kancer prostat. Zat disulfida yang terkandung dalam bawang putih sudah terkenal sebagai antibiotik iaitu melambatkan pembiakan bakteria dan melambatkan pertumbuhan tumor. Pencegahan pembesaran tumor pada dasarnya sudah mencegah pertumbuhan bakal sel kancer. Jabatan epidemiologi di Cina dan Itali melaporkan pengekstrakan bawang putih dapat mengurangi risiko terkena kancer. Pengestrakan bawang putih, S-Allycysteine (SAC) dan S-Allyl Mercaptocysteine (SAMC) mengurangi pertumbuhan sel-sel- kancer yang sedang dalam proses mengganas. Sel tetangga ini disebut LNCaP. Selain itu, bawang putih juga boleh menurunkan kadar lemak plasma, melambatkan kerja enzim pembentukan kolesterol, mencegah aterosklerosis dan penyakit jantung.
Langganan:
Posting Komentar (Atom)
Tidak ada komentar:
Posting Komentar